Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: paradise
Категория: Новини
Прочетен: 14388
Постинги: 12
Коментари: 2
Гласове: 6
Постинг
29.10.2009 18:25 - 49 хиляди българи чакат гражданство
Автор: paradise Категория: Новини   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
2



image49 185 са българите в чужбина, които чакат за българско гражданство, съобщи във Велико Търново министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. Процесът се движел с изключително бавни темпове, в момента се обработвали молби от 2005 година. Законопроектът за българите в чужбина е резултат от анализ на слабостите на досегашния закон, коментира министърът.

„При него не са определени срокове, в които ангажираните в процеса на даване на гражданство са шест български институции”, уточни проф. Божидар Димитров. Документът определя срокове от три месеца за висшистите. „Това го направих дори по молба на ректорите, тъй като се оказа, че след степен „бакалавър”, ние вече не им плащаме за степен „магистър”. Искаме от тях 5–6 хиляди евро, колкото е за чужденци. Те не могат да ги плащат, идвайки от селски райони от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония”, подчерта министърът на българите в чужбина.
По думите му, те са принудени да се връщат по родните си места, където не могат да намерят приложение на висококвалифицирания си труд.

Важна част от закона е за сънародниците ни, изгубили българското си гражданство по волята на историческите събития. Това са живеещите в Македония, Беломорието, Поморавието, които са били в границите на българската държава до 1944 година. Тези от тях, които желаят, ще могат да получат българско гражданство в срок от шест месеца. „По този начин ще преборим корупцията, която съществува в системата и именно липсата на срокове позволява чакането да бъде вече пет години”, обясни проф. Димитров.



Тагове:   гражданство,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив